Sałatka rzymska z gorącymi grzankami czosnkowymi

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 10-08-2012 r.

Sałata rzymska ma podłużne liście, które pozostają kruche nawet po połączeniu ich z gorącymi składnikami. Idealnie zatem komponują się z gorącymi grzankami. Do tego cukinia, pomidory, starty ser i kolacja gotowa.

Składniki

½ główki sałaty rzymskiej
pomidor
½ cukinii
łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
2 kromka pieczywa tostowego
ząbek czosnku
10 g masła
2 łyżki tartego ementalera

Wykonanie

Sałatę rzymską po umyciu rozdrabniamy na kawałki. Pomidora kroimy w ósemki. Cukinię po opłukaniu dzielimy wzdłuż na pół i po oczyszczeniu kroimy w plasterki. Przygotowane składniki przekładamy do miski i mieszamy. Olej słonecznikowy łączymy z oliwą, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

 

Następnie zabieramy się za grzanki. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Masło rozgrzewamy i na nim zrumieniamy kostki pieczywa. Dodajemy do nich czosnek i mieszamy.

Gotową sałatkę posypujemy grzankami czosnkowymi i tartym serem.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28603 )
Array ( [docId] => 28603 )

Array ( [docId] => 28603 )