Sałatka szpinakowa z wątróbką i odrobiną sherry

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Szpinak to wspaniałe, ciemnozielone liściaste warzywo bogate w witaminy i minerały. Najlepiej smakuje świeży. Taki też należy użyć do sałatki. Chrupiące liście idealnie bowiem podkreślą smak wątróbki z aromatem sherry. Zwróćmy jednak uwagę na dokładne umycie szpinaku. Nawet najmniejsza odrobina ziemi może trzeszczeć w zębach i sałatka straci na wykwintności.

Składniki

25 dag młodego, świeżego szpinaku

15 dag pieczarek

2 pomidory

15 dag wątróbek drobiowych

2 łyżki sherry

odrobina (na czubku łyżeczki) cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu

sól

Sos:

ząbek czosnku

2 cebulki – szalotki

2 łyżki oleju

3 łyżki czerwonego octu winnego

sól

czarny pieprz

Wykonanie

Szpinak czyścimy, dokładnie myjemy i otrząsamy z wody. Pieczarki po umyciu kroimy w paseczki. Pomidory zanurzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki a następnie w wąskie paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy.

Przygotowujemy sos : rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę, dwie łyżki oleju, trzy łyżki octu winnego, sól, odrobinę cukru i czarny pieprz dokładnie mieszamy. Powstałym sosem skrapiamy warzywa i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

 

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon, myjemy i odsączamy. Następnie kroimy na kawałeczki. Doprawiamy odrobiną przypraw i smażymy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Usmażone wątróbki solimy i zalewamy dwiema łyżkami sherry. Ciepłe podajemy na sałatce.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28610 )
Array ( [docId] => 28610 )

Array ( [docId] => 28610 )