Kkakdugi - kimchi z białej rzodkwi

Kategoria: Warzywa
Autor: Sylwia Lewandowska
Data: 19-09-2012 r.

Kimchi jest sztandarowym daniem w Korei, najważniejszą przystawką do głównych dań. Mamy dużo różnych gatunków kimchi. Dziś przedstawiam najłatwiejszą wersję do przygotowania - Kkakdugi. Możesz znaleźć też je pod nazwą „mu kimchi” lub „radish kimchi”.

Składniki

3 rzodkwie
2/3 szklanki ostrej czerwonej papryki w proszku
4 dymki
6-8 ząbków czosnku
2 łyżeczki imbiru
sól
cukier
¼ szklanki sosu rybnego

Wykonanie

Obierz rzodkiew i umyj. Pokrój w 3 cm grubości tarcze, następnie potnij na 3 cm kostkę. Włóż do dużej miski. Dodaj 2 łyżki soli i 2 łyżki cukru - dobrze wymieszaj. Pozostaw na 30 minut. Odsącz sok z rzodkwi. Dodaj zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego imbiru, 4 posiekane szczypiory, ostrą czerwoną paprykę i sos rybny. Wymieszaj wszystko dobrze ręką. Zapakuj w szczelne pojemniki.

Możesz od razu je zjeść lub pozostawić na później. Musisz jednak pamiętać, że po przygotowaniu pierwsze 24 godziny kimchi powinno stać w temperaturze pokojowej, później możesz włożyć je do lodówki.


Zobacz także:

Sylwia Lewandowska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28645 )
Array ( [docId] => 28645 )

Array ( [docId] => 28645 )