Kotleciki z białej kapusty

Kategoria: Warzywa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 25-09-2012 r.

Kiedy po raz pierwszy moja mama przygotowała kotleciki z białej kapusty, to byłem nimi bardzo zaskoczony. Nie wiedziałem, że nawet z kapusty można zrobić tak pyszne kotlety. Były na prawdę wyśmienite. Najlepiej smakują jeszcze gorące, z patelni.

Składniki:

1 dosyć duża kapusta
2 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła lub oleju słonecznikowego
1 duża cebula
sól
mielony czarny pieprz
bułka tarta do obtaczania
tłuszcz do smażenia kotlecików

Wykonanie:

Kapustę należy obrać z wierzchnich liści, pokroić na 4 części i zalać wrzącą wodą. Gotować ją około 25 minut. Później odsączyć kapustę z wody i posiekać lub zmielić w maszynce. Następnie do kapusty dodajemy posiekane jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, podsmażoną na tłuszczu, drobno pokrojoną cebulę.

 

Dokładnie wyrabiamy i wsypujemy tyle bułki tartej, aby masa była dość zwarta ( nie może się rozsypywać ). Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.  Możemy je podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz dowolną surówką.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36493 )
Array ( [docId] => 36493 )

Array ( [docId] => 36493 )