Zwyczaje we Francji

Kategoria: Savoir vivre
Autor: Zieliński Zbigniew
Data: 30-05-2012 r.

Część metropolitarna Francji znajduje się w Europie Zachodniej. Rozciąga się od Morza Śródziemnego na południu do kanału La Manche i Morza Północnego na północy, oraz od Renu na wschodzie do Zatoki Biskajskiej na zachodzie. Nic więc dziwnego, że kraj ten jest często odwiedzany przez turystów. Zanim go odwiedzimy warto, zapoznać się ze zwyczajami tam panującymi.

Francuzi zawsze, w każdej sytuacji starają się być kulturalni i dobrze wychowani (bon ton - nienaganny sposób bycia, właściwe zachowanie się), aczkolwiek nie zawsze im się to udaje. Mieszkańcy kraju nad Sekwaną wciąż wierzą w potęgę swojego języka. Mimo poczucia wyższości kulturowej i językowej Francuzi powoli przełamują swoją niechęć do nauki języka angielskiego.

Na ogół punktualni, choć na południu Francji panuje swobodne poczucie czasu.

Francuzi są wspaniałymi kucharzami i smakoszami, bezbłędnie rozpoznają różne trunki (szczególnie gatunki win). Sztuka kulinarna jest we Francji celebrowana (w towarzystwie dobrego wina), dlatego podczas spotkań przy stole nie należy się spieszyć. Do dobrego tonu należą rozmowy o interesach prowadzone dopiero po posiłku (np. przy kawie i koniaku).

Francuzi są niezwykle towarzyscy. Uwielbiają się bawić i spotykać w gronie przyjaciół (o czym świadczy ogromna ilość kafejek we Francji). Niemalże codziennie wieczorem wszystkie kawiarenki są zapełnione, gdzie przy lampce wina ludzie godzinami dyskutują o otaczającym ich świecie. Lubią rozmawiać o sztuce, muzyce, filozofii i życiu. Nie należy ich pytać o zarobki, ponieważ takie pytanie będzie źle widziane.

Przy powitaniu ludzie najczęściej podają sobie dłonie i - jeśli są bliskimi przyjaciółmi lub krewnymi - całują w oba policzki. Ważne jest również użycie formalnych tytułów Madam, Monsieur lub Mademoiselle.

 

Witając się z osobą, która posiada tytuł naukowy, należy go użyć. Francuzi uważają tytuły za dowód szczególnych osiągnięć.

Jeśli zostaniecie zaproszeni na obiad, to w dobrym tonie jest przyniesienie kwiatów i czegoś na deser.

Zieliński Zbigniew

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Jak jeść zdrowo na co dzień

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29703 )
Array ( [docId] => 29703 )


Array ( [docId] => 29703 )