Przyczyny
Jedną z przyczyn występowania choroby refluksowej jest nieprawidłowe funkcjonowanie zastawek mięśniowych łączących przełyk z żołądkiem. U zdrowej osoby zastawka w czasie spożywania pokarmu rozluźnia się, przepuszcza jedzenie do żołądka, a następnie skurcza się, nie pozwalając tym samym na cofanie się treści żołądka do przełyku. W tym procesie bierze również udział zwieracz, czyli mięsień znajdujący się w dolnej części przełyku. U chorego mięśnie są słabsze przez co jedzenie wraz z kwasami żołądkowymi wracają z powrotem do przełyku. Również takie choroby, jak cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przepuklina rozworu przełykowego czy otyłość. Powstawaniu refluksu sprzyja również przyjmowanie leków na nadciśnienie tętnicze, przy chorobie niedokrwiennej serca, przy chorobach płuc oraz doustnych środków antykoncepcyjnych, a także nadużywanie alkoholu i palenie papierosów.
Leczenie
Leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego przede wszystkim opiera się na modyfikacji stylu życia oraz żywienia. Chory musi zmniejszyć spożywane porcje, a ostatni posiłek jeść 3 godziny przed snem. Powinien również unikać tłustych potraw, napojów gazowanych, czekolady, kawy, cytrusów, ostrych przypraw. Leczenie może być również podparte farmakologią w postaci leków zmniejszających wydzielanie kwasu żołądkowego, czyli tzw. inhibitorów pompy protonowej. W przypadku, gdy dwa powyższe sposoby walki z refluksem nie przynoszą skutków może być potrzebne leczenie chirurgiczne.
Większość z nas ma okazjonalnie do czynienia z uczuciem cofania się treści pokarmowych z żołądka. Jednak refluks żołądkowo-przełykowy to stan, w którym dolegliwości utrzymują się przez dłuższy okres czasu lub ulegają nasileniu. Choroba ta średnio dotyczy ok. 10 proc. dorosłych, najczęściej po 40 r. ż. Refluks może pojawić się również u kobiet w ciąży - około 48 proc. kobiet ciężarnych cierpi z jego powodu, a nawet u niemowląt.