Na dyrektorze spoczywa nadzór nad żywieniem i przygotowywaniem posiłków w przedszkolu z zachowaniem dbałości o ich kaloryczność, zgodną z aktualnymi normami żywienia zbiorowego. Odpowiedzialność za bezpieczne i zgodne z normami żywienie ponosi on również wtedy, gdy w przedszkolu zatrudniony jest intendent albo gdy posiłki do przedszkola są dostarczane przez firmę cateringową.
Dyrektor musi zatwierdzić jadłospis, nawet jeżeli korzysta z usług firmy cateringowej
Dyrektor odpowiada za bezpieczeństwo w placówce również w zakresie żywienia dzieci, dlatego – choć przepisy nie nakazują tego wprost – powinien zatwierdzać jadłospis przedszkolnej kuchni lub jadłospis przygotowany przez firmę cateringową dostarczającą posiłki. Za podawanie dzieciom niezdrowego jedzenia grozi kara.
W umowie z firmą zewnętrzną należy zamieścić zapisy zobowiązujące ją do stosowania wyłącznie tych środków spożywczych, które spełniają wymagania określone w przepisach dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży, uwzględniania norm żywieniowych, wartości odżywczych i zdrowotnych. Ponadto w umowie należy określić, w jakim terminie dyrektor przedszkola zatwierdzi proponowany jadłospis. Dyrektor powinien mieć możliwość naniesienia uwag, do uwzględnienia których zobowiązana będzie firma cateringowa. Dyrektor przedszkola może również ustalić, w porozumieniu z radą rodziców, szczegółową listę produktów dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego.
W przypadku niespełniania wymagań dyrektor jest uprawniony do rozwiązania umowy bez zachowania terminu wypowiedzenia i bez odszkodowania.
Za podawanie dzieciom niezdrowej żywności grożą kary grzywny w wysokości od 1.000 do 5.000 zł nakładane przez wojewódzki inspektorat sanitarny. Uniknięcie kar jest możliwe pod warunkiem kontrolowania jadłospisów opracowywanych w przedszkolu lub przez firmę cateringową.
- art. 39 ust. 1 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jedn.: Dz.U. z 2015 r. poz. 2156 ze zm.),
- art. 7 ust. 2 pkt 6 ustawy z 1 lutego 1982 r. – Karta Nauczyciela (tekst jedn.: Dz.U. z 2014 r. poz. 191 ze zm.),
- art. 52c ust. 3–6, art. 103 ust. 1 pkt 10 i ust. 2 pkt. 2 ustawy z 25 sierpnia 2005 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn.: Dz.U. z 2015 r. poz. 594 ze zm.),
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256).
Zobacz także:
Tagi: oświata, bezpieczeństwo i opieka
