Minister finansów wyjaśnia, jak opodatkować sprzedaż posiłków

Kategoria: VAT i akcyza
Autor: Bogdan Świąder
Data: 17-08-2016 r.

Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje – 5, czy 8%.  Jest interpretacja ministra finansów. Dowiedz się więcej.

Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT (5 % lub 8 %) przez sprzedawców gotowych posiłków i dań przez restauracje.

 

Minister wskazał, że dla  określenia  prawidłowej  stawki  podatku, jaka  ma  zastosowanie  przy  sprzedaży  posiłków  i  dań  przez  placówki  gastronomiczne,  należy dokonać  prawidłowego  zaklasyfikowania  tej  czynności  według  PKWiU. 

Aby uznać, czy dana czynność  będzie  zaliczona  do  klasy  PKWiU  10.85  Gotowe  posiłki  i  dania,  czy  do  działu PKWiU  56  Usługi  związane  z  wyżywieniem  istotne  jest to,  czy  oferowane  produkty  są  w  pełni przyrządzone  i  serwowane  jako  posiłek  gotowy  do  bezpośredniego  spożycia,  czy  też  nie są przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji  -  np.  są  zamrożone  lub  pakowane  próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Zapamiętaj!

To, czy produkty serwowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z  napojem,  czy  też  tortilla,  pieczone  ziemniaki  razem  z  napojem),  nie  ma  wpływu  na  sposób zaklasyfikowania. 

Przy klasyfikacji wg  PKWiU  nie  mają  wpływu również czynniki takie jak to, czy:

  • punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
  • w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
  • dostępne są naczynia i sztućce,
  • produkty  są  przeznaczone  do  spożycia  na  miejscu  czy  na  wynos,  (np.  pakowane  w bibułki czy tekturowe pudełka),
  • w  punktach  sprzedaży  są:  toalety,  szatnia,  zainstalowana  jest  klimatyzacja, czy ogrzewanie.

W konsekwencji minister finansów wyjaśnił, że posiłki,  które  są  przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki  gastronomiczne,,  nie  mogą korzystać  z  5%  stawki VAT  na  podstawie  art.  41  ust.  2a  w  związku z  poz.  28  załącznika  nr  10  do  ustawy  o  VAT. Będzie tak,  ponieważ  nie  są  klasyfikowane  w  grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Takie produkty zazwyczaj są opodatkowane  8%  stawką VAT ( na  podstawie  §  3  ust.  1 pkt 1  w  związku  z  poz.  7  załącznika  do  rozporządzenia  w  sprawie  stawek  VAT), z zastrzeżeniem  wyjątków,  do  których  ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%.

Interpretacja ogólna ministra finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156

Bogdan Świąder

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Najważniejsze zmiany w podatkach 2016 roku

pobierz

Imprezy integracyjne

pobierz

Zmiany w podatkach 2016

pobierz

Sprawdź, jak rozliczać VAT przy okresowym braku sprzedaży

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 39431 )
Array ( [docId] => 39431 )