Największe nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w placówkach handlowych dotyczą w szczególności:
- transportu i składowania,
- wentylacji, ogrzewania i oświetlenia,
- organizacji i wyposażenia pomieszczeń pracy.
Wydarzenia powodujące wypadki w placówkach handlowych to przede wszystkim:
- upadek, potknięcie, poślizgnięcie na płaszczyźnie,
- upadek z wysokości,
- uderzenie, przygniecenie przez spadające, wysypujące lub wylewające się towary i opakowania.
Czynności najczęściej wykonywane przez poszkodowanych pracowników handlu w chwili wypadku to:
- przenoszenie i podnoszenie towarów, opakowań,
- wnoszenie lub zdejmowanie towarów z wysokich regałów,
- otwieranie opakowań zbiorczych,
- przechodzenie po płaszczyznach poziomych,
- wchodzenie lub schodzenie z drabin, schodków przystawnych itp. urządzeń pomocniczych.
Przyczynami wypadków najczęściej są:
- złe organizacja i metody pracy,
- wadliwe urządzenie i utrzymanie stanowisk pracy oraz przejść,
- nieprawidłowe zachowania pracowników,
- zły stan techniczny narzędzi, maszyn, urządzeń i środków transportu.
Typowe schorzenia, powodowane często warunkami pracy w hipermarketach, dotykają w szczególności:
- sprzedawców,
- magazynierów,
- kasjerów.
Są to najczęściej choroby:
- stóp (płaskostopie),
- podudzi (żylaki),
- kręgosłupa (skrzywienia),
- układu nerwowego (psychonerwice).
Z wieloma negatywnymi skutkami zarówno dla pracownika, jak i firmy, w której jest on zatrudniony, związany jest stres. Niestety hipermarkety charakteryzują się niewątpliwie specyfiką środowiska pracy sprzyjającą generowaniu u pracowników właśnie stresu.
Nie ma szczegółowych przepisów regulujących wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy w hipermarketach. Należy więc posługiwać się przepisami bhp obowiązującymi powszechnie we wszystkich rodzajach działalności gospodarczej i Polskimi Normami.
Wymagania bhp, które powinny spełniać pomieszczenia pracy w hipermarketach, oprócz ogólnych zasad, muszą także uwzględniać między innymi:
- rodzaj wykonywanej pracy,
- czas przebywania pracowników.
Jeżeli jest w nich wykonywana praca stała, nie mogą być lokalizowane poniżej poziomu otaczającego terenu.
Dopuszcza się tu jednak wyjątki dotyczące pomieszczeń handlowych, usługowych i gastronomicznych w domach handlowych.
- zachowanie wymagań przepisów techniczno-budowlanych,
- uzyskanie zgody właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, wydanej w porozumieniu z właściwym okręgowym inspektorem pracy.
Po ich spełnieniu i zapewnieniu oświetlenia dziennego pomieszczenia takie mogą znajdować się również w suterenach lub piwnicach.
Podłogi w pomieszczeniach pracy i na drogach w hipermarketach powinny być:
- równe,
- nieśliskie,
- niepylące,
- odporne na ścieranie i nacisk,
- przystosowane do łatwego utrzymania w czystości.
Gdy podłoga dobrze przewodzi ciepło lub przy wykonywaniu pracy jest zamaczana, w przejściach i miejscach do stania oraz siedzenia powinny być środki izolujące od zimna lub wilgoci (np. podesty izolujące).
- stabilne,
- wytrzymałe,
- łatwe do utrzymania w czystości
Do pomieszczeń i stanowisk pracy położonych na różnych poziomach powinny prowadzić bezpieczne dojścia stałymi schodami lub pochylniami. Ich nawierzchnie nie mogą być śliskie, a w miejscach, w których mogą zalegać pyły, powinny być ażurowe.
Drogi komunikacyjne powinny mieć szerokość dostosowaną do poruszających się wózków transportowych i ruchu pieszego. Powinny być także odpowiednio oznakowane znakami drogowymi.
Natomiast drogi transportowe, nieprzeznaczone do równoczesnego poruszania się po nich ludzi, jednokierunkowe – powinny mieć szerokość co najmniej o 60 cm większą od szerokości naładowanego wózka, zaś dwukierunkowe – co najmniej o 90 cm większą niż podwójna szerokość załadowanego wózka (np. paletami o typowych wymiarach 80 × 120 cm).
Jeżeli po drogach transportowych poruszają się również pracownicy (klienci), ich szerokość powinna być odpowiednio większa, dostosowana do natężenia ruchu pieszego.
Podstawa prawna: Rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.).
Zygmunt Wieczorek, specjalista ds. analiz i prewencji zagrożeń zawodowych
Zobacz także: