Praca w supermarkecie wymaga wykonywania czynności związanych z transportem, magazynowaniem i sprzedażą towarów w warunkach uciążliwych, a często także szkodliwych, wynikających głównie:
- z fizycznego środowiska pracy, a zwłaszcza niewłaściwego mikroklimatu miejsca pracy (wilgotność, temperatura, ruch powietrza), nadmiernego promieniowania cieplnego i hałasu oraz niewłaściwego oświetlenia naturalnego i sztucznego,
- z rodzaju i specyfiki wykonywanej pracy, jak uciążliwa pozycja przy pracy (np. ciągła praca stojąca), nierównomierne obciążenie poszczególnych układów organizmu oraz nadmierny wysiłek fizyczny, powodowany głównie koniecznością wykonywania prac transportowych, przy często jeszcze niedostatecznej ich mechanizacji,
- ze stresu.
Stres w pracy jest związany z wieloma negatywnymi skutkami zarówno dla pracownika, jak i firmy, w której jest zatrudniony. Niestety supermarkety charakteryzują się niewątpliwie specyfiką środowiska pracy sprzyjającą generowaniu u pracowników stresu.