Rodzaje wymaganych szatni i sposób ich urządzenia są zależne od do rodzaju prac, stopnia narażenia pracowników na zabrudzenie ciała i zanieczyszczenia ich odzieży, kontaktu z substancjami szkodliwymi, trującymi lub materiałami zakaźnymi a także od warunków środowiska pracy (np. prace na otwartej przestrzeni), jak również od liczby pracowników i ich płci a także stopnia niepełnosprawności.
Wymagania dla szatni pracowników są uwarunkowane m.in. tym, czy pracownicy wykonują prace w pomieszczeniach zamkniętych czy na otwartej przestrzeni, w mikroklimacie wilgotnym (deszcz, śnieg), gorącym (lato), czy zimnym (okres jesienno-zimowy), z narażeniem na intensywne brudzenie (np. pył drzewny), czy też w kontakcie ze szkodliwymi dla zdrowia drobnoustrojami.
Przechowywanie, w tym samym przedziale szafki, raz odzieży roboczej (i środków ochrony indywidualnej) a raz odzieży własnej jest niedopuszczalne.
Szatnia powinna być zorganizowana z szafkami oddzielnymi dla odzieży roboczej i własnej albo z szafkami mającymi wiele przedziałów:
- przedział dla każdego pracownika,
- przedział na odzież własną i
- przedział na odzież roboczą.
Jeżeli będą szafki czterodzielne – to skorzysta z takiego zestawu tylko 2 pracowników. Wyliczenie liczby szafek potrzebnych dla konkretnej liczby pracowników nie powinno stanowić problemu.
Szatnia w pewnych przypadkach (np. tartak) powinna mieć również zaplecze do suszenia, czy też odpylania odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej.
Jakie rozwiązanie zostanie przyjęte zależy od ilości miejsca w szatni, od możliwości finansowych firmy, no i od decyzji pracodawcy. Sposób rozwiązania problemu powinien być skonsultowany z przedstawicielem pracowników.
Podstawa prawna: rozdział 2 załącznika nr 3 do rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.).
Lesław Zieliński, były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Zobacz także: