W trakcie przygotowań do maratonu
Wraz z rozpoczęciem pierwszego treningu w ramach przygotowań do maratonu należy wystartować z odpowiednim planem żywieniowym. Ważne jest, aby posiłki zjadać w miarę regularnie i aby dostarczały odpowiednią ilość kalorii, mieszczącą się w przedziale 2500-3500 kcal na dzień.
Liczy się też proporcja spożywania poszczególnych składników. Przede wszystkim musi być ona bogata w węglowodany, które pozwolą Ci utrzymać energię na stałym poziomie. Komponuj tak posiłki, aby rano zawierały one największą ilość węglowodanów, a wieczorem najmniej. Zjadaj je w postaci ryżu i makaronów pełnoziarnistych, kasz, płatków owsianych, miodu, owoców. Staraj się ograniczać tłuszcze zwierzęce, fast foody oraz słodycze. Wieczorem spożywaj większe ilości białka w proporcji 3:1 względem węglowodanów.
Ostatni tydzień przygotowań do maratonu
To czas, w którym specjaliści zalecają przejście na dietę niskowęglowodanową. Wynika to z faktu, że w czasie biegu spada nam poziom glikogenu. Zwykle jego zapas wyczerpuje się po 1,5 godzinie biegu. Na przebiegnięcie maraton najlepsi potrzebują 2,5 godziny. Stąd przez pierwszy okres przygotowań należy maksymalnie podnieść jego poziom, a następnie około tygodnia przed startem przez 3-4 doby przejść na dietę białkowo-tłuszczową, po czym znów wrócić do wysokiego spożycia węglowodanów.