Kwas mlekowy
To związek chemiczny, który powstaje w wątrobie w trakcie podejmowania aktywności fizycznej jako produkt przejściowy tlenowego spalania glukozy. Szybko zamienia się on w kwas cytrynowy, który następnie ulega spalaniu do CO2 i wody. Jednak, gdy w organizmie nie znajduje się dostateczna ilość tlenu, kwas mlekowy nie jest w stanie przejść tego procesu chemicznego i w efekcie odkłada się w tkance mięśniowej.
Czym jest próg mleczanowy
W czasie spoczynku poziom kwasu mlekowego we krwi wynosi 1,2 mmol na litr krwi. W momencie największej intensywności treningu biegowego następuje zmiana sposobu dostarczania energii z tlenowego na beztlenowy. Wówczas stężenie kwasu mlekowego w wątrobie wzrasta na tyle, że wytwarza się mleczan, co oznacza, że został przekroczony próg mleczanowy. Najczęściej następuje to po osiągnięciu poziomu 4 mmol na litr krwi.