To eleganckie ciasto nadaje się na każde okazjonalne spotkanie. Puszysta masa z sokiem brzoskwiniowym dodaje mu wytworności, a warstwa kokosowa, kończąca jego „konstrukcję” stanowi idealne dopełnienie. Nie tylko apetycznie wygląda ale także wyśmienicie smakuje – rozpływa się w ustach.
Składniki
Ciasto:
5 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
budyń śmietankowy
2 szklanki soku z brzoskwiń
3 łyżki cukru
zapach waniliowy
4 żółtka
kostka masła
pokrojone brzoskwinie
Warstwa kokosowa:
4 białka
¾ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie
Ciasto: Pianę z pięciu jaj ubijamy na sztywno. Do niej powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, budyń śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki lekko mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy biszkopt w temp. 180 C około 50 min.
Masa: Budyń śmietankowy gotujemy w dwóch szklankach soku z brzoskwiń. Dodajemy 3 łyżki cukru, zapach waniliowy i 4 żółtka. Po wystygnięciu łączymy z jedną kostką masła.
Warstwa kokosowa: 4 białka ubijamy na sztywno, dosypujemy po trochu ¾ szklanki cukru i wiórki kokosowe. Tak przygotowaną masę wstawiamy do piekarnika i wysuszamy.
Upieczony biszkopt nasączamy, kładziemy cienką warstwę kremu, na nią pokrojone brzoskwinie i ponownie na wierzch masę. Ostatnia warstwa to warstwa kokosowa. Przyozdabiamy masą czekoladową.
Zobacz także: