Brzoskwiniowiec z warstwą kokosową

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-07-2012 r.

To eleganckie ciasto nadaje się na każde okazjonalne spotkanie. Puszysta masa z sokiem brzoskwiniowym dodaje mu wytworności, a warstwa kokosowa, kończąca jego „konstrukcję” stanowi idealne dopełnienie. Nie tylko apetycznie wygląda ale także wyśmienicie smakuje – rozpływa się w ustach.

Składniki

Ciasto:

5 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

budyń śmietankowy
2 szklanki soku z brzoskwiń
3 łyżki cukru
zapach waniliowy
4 żółtka
kostka masła
pokrojone brzoskwinie

Warstwa kokosowa:

4 białka
¾ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych

 

Wykonanie

Ciasto: Pianę z pięciu jaj ubijamy na sztywno. Do niej powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, budyń śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki lekko mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy biszkopt w temp. 180 C około 50 min.

Masa: Budyń śmietankowy gotujemy w dwóch szklankach soku z brzoskwiń. Dodajemy 3 łyżki cukru, zapach waniliowy i 4 żółtka. Po wystygnięciu łączymy z jedną kostką masła.

Warstwa kokosowa: 4 białka ubijamy na sztywno, dosypujemy po trochu ¾ szklanki cukru i wiórki kokosowe. Tak przygotowaną masę wstawiamy do piekarnika i wysuszamy.

Upieczony biszkopt nasączamy, kładziemy cienką warstwę kremu, na nią pokrojone brzoskwinie i ponownie na wierzch masę. Ostatnia warstwa to warstwa kokosowa. Przyozdabiamy masą czekoladową.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28303 )
Array ( [docId] => 28303 )

Array ( [docId] => 28303 )