Ciasto gruszkowo-makowe

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Wspaniale pasuje do czarnej poobiedniej kawy. Ciasto na bazie masła idealnie komponuje się z ugotowanym na kremowej śmietanie makiem. A pełni smaku dodaje gruszkowy wierzch delikatnie skropiony cytryną. Ciasto rozpływa się w ustach i sprawia mnóstwo przyjemności domownikom i gościom.

Składniki

75 dag gruszek
50 dag maku
szklanka śmietany 30%
mały cukier waniliowy
1¾ szklanki mąki
szklanka cukru
szczypta soli
3 jajka
12 dag masła
sok z cytryny
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie

Mak, śmietanę i cukier waniliowy gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając. Po ugotowaniu studzimy. Gruszki obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy wierzchy gruszek i skrapiamy je sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, dodajemy ¾ szklanki cukru, sól, jajko, łyżkę zimnej wody i zagniatamy na jednolite ciasto.

 

Przygotowanym ciastem wykładamy dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki. Pozostałe dwa jajka ucieramy na puch z resztą cukru, łączymy z przestudzonym makiem oraz kaszą manną. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem. Na masie układamy przygotowane gruszki. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.

Smakuje bajecznie.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28316 )
Array ( [docId] => 28316 )