Piernik z bakaliami i cynamonem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-07-2012 r.

Szare ciasto – tak w dzieciństwie nazywałam piernik, wypiekany przez moją mamę. Pamiętam, jego smak z zimnym mlekiem i zapach cynamonu, który roznosił się po całej kuchni. Chętnie wracam do tego przepisu. Wzbogaciłam go tylko bakaliami. Ostatecznie mogę powiedzieć, że zarówna wersja z bakaliami, jak i bez, smakuje wyśmienicie.

Składniki

2 całe jajka
szklanka cukru
4 łyżki margaryny
4 łyżki marmolady wieloowocowej
2 łyżki kakao
2,5 szklanki mąki
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
łyżeczka sody
płaska łyżeczka cynamonu
pół szklanki sparzonych i rozdrobnionych orzechów
pół szklanki dużych rodzynków

Wykonanie

Ucieramy margarynę, cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Następnie dodajemy marmoladę i śmietanę. Na końcu wrzucamy bakalie. Wszystko mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160° przez godzinę.

 

Najlepiej smakuje z polewą czekoladową. No i oczywiście z zimnym mlekiem.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28302 )
Array ( [docId] => 28302 )

Array ( [docId] => 28302 )