Ciasto sezonowe – biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 27-05-2012 r.

W ciepłe i upalne dni często mamy ochotę na mrożoną kawę lub herbatę a do tego „coś słodkiego”. Kiedy sezon na truskawki w pełni, warto to wykorzystać i przygotować ciasto z truskawkami. Doskonałym dodatkiem jest krem śmietanowy, który z jednej strony doskonale komponuje się z truskawkami, z drugiej natomiast sprawi, że deser nie będzie zbyt słodki.

Składniki

ciasto biszkoptowe lub dwa opakowania biszkoptów i pół kostki masła
1/2 kg truskawek
1/2 litra śmietany kremówki (minimum 30%)
1 szklanka cukru pudru (zwykły cukier nie zastąpi pudru)
aromat śmietankowy lub waniliowy
1,5 łyżki żelatyny
2/3 szklanki wody

Wykonanie

Ciasto biszkoptowe przygotować zgodnie z przepisem na biszkopt (znajdziesz go tutaj) i upiec na płaskiej blasze posmarowanej tłuszczem i bułką tartą w temperaturze ok. 160 st. (gdy ciasto wyrośnie, temperaturę zwiększyć do 200 st.). Upieczone ciasto ostudzić. Najlepiej upiec je poprzedniego dnia, a nawet dwa dni wcześniej. Bardzo ważne jest, aby ciasto było zimne, ponieważ w ciepłe wsiąknie śmietana.

 

Wersja dla leniwych – zamiast ciasta biszkoptowego wykorzystujemy gotowe biszkopty i masło. Biszkopty kruszymy i ucieramy razem z masłem, a następnie wykładamy na dno brytfanki i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Tradycyjny biszkopt nada jednak ciastu wrażenie lekkości, natomiast biszkopty z masłem sprawią, że ciasto będzie bardziej „ciężkie” i na pewno bardziej kaloryczne.

Kiedy mamy już przygotowany „podkład”, przystępujemy do przyrządzenia kremu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy aromat. Żelatynę rozpuszczamy w garnku we wrzącej wodzie (nie gotować!). Następnie żelatynę należy ostudzić. Kiedy już będzie zimna (może być letnia) należy ją zmiksować z ubitą śmietanką.

Truskawki należy umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół a następnie ułożyć na cieście biszkoptowym. Truskawki polać masą śmietanową. Na wierzch masy układamy ponownie truskawki. Wierzchnią warstwę można jeszcze polać galaretką truskawkową przygotowaną według przepisu na biszkopt z galaretką i truskawkami (znajdziesz go tutaj).

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28246 )
Array ( [docId] => 28246 )

Array ( [docId] => 28246 )