Creme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie.
Składniki:
- 8 żółtek
- 12 dag cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski waniliowej
- 0,4 l śmietany kremówki
- 0,3 l mleka
- cukier do karmelizacji
Wykonanie:
Mleko należy zagotować razem ze śmietana kremówką i cukrem waniliowym lub laska wanilii. Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem kryształem. Następnie do utartych żółtek wlewamy bardzo powoli gorące mleko, ciągle mieszając i stawiamy znowu na ogniu. Mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania się kremu.
Gdy powstanie nie za gęsty sos, to przelewamy go do kokilek. Ustawimy je w naczyniu żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy w kąpieli wodnej około 20-25 minut. Po ostudzeniu Creme brulee posypujemy cukrem i przypalamy go jeszcze palnikiem.
Zobacz także: