Creme brulee a la Radek

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-10-2012 r.

Creme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 12 dag cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski waniliowej
  • 0,4 l śmietany kremówki
  • 0,3 l mleka
  • cukier do karmelizacji

Wykonanie:

Mleko należy zagotować razem ze śmietana kremówką i cukrem waniliowym lub laska wanilii. Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem kryształem. Następnie do utartych żółtek wlewamy bardzo powoli gorące mleko, ciągle mieszając i stawiamy znowu na ogniu. Mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania się kremu.

 

Gdy powstanie nie za gęsty sos, to przelewamy go do kokilek. Ustawimy je w naczyniu żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy w kąpieli wodnej około 20-25 minut. Po ostudzeniu Creme brulee posypujemy cukrem i przypalamy go jeszcze palnikiem.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28321 )
Array ( [docId] => 28321 )