Sernik z jogurtów typu greckiego

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 13-09-2012 r.

Nic tak nie poprawia humoru, jak spokojnie, bez pośpiechu zjadany smaczny deser. Dzisiaj polecam sernik jogurtowy, który nie wymaga dużo wysiłku a idealnie podnosi hormon szczęścia. Podstawa to dobry gęsty jogurt, najlepiej typu greckiego.

Składniki

8 jajek
1½ szklanki cukru (może być puder)
szklanka oleju
2 budynie śmietankowe (duże)
2 jogurty naturalne (po 400 g) typu greckiego
herbatniki na spód (ok. 3 paczek)

Wykonanie

Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy z olejem, jogurtem i budyniem. Dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z 8 białek i delikatnie łączymy z masą. Blachę do pieczenia ciasta smarujemy tłuszczem i na spód wykładamy herbatniki, następnie wylewamy masę jogurtową. Pieczemy godzinę w temperaturze 200°C.

W związku z tym, że mamy obecnie do dyspozycji dużo sezonowych owoców, możemy sernik wzbogacić o borówki, maliny. Bardzo dobrze smakuje też z gruszkami gotowanymi w syropie. Dla lubiących czekoladę proponuję wersję z rozpływającą się w ustach polewą czekoladową. Do tej wersji wskazana jest czarna gorzka kawa.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28312 )
Array ( [docId] => 28312 )

Array ( [docId] => 28312 )