Dziwiłam się, że babcia dodaje smalec do ciasta. „Tak trzeba. Ciasto jest wtedy kruche i się nie starzeje.” – to rada mojej babci. Korzystam z tego przepisu już ładnych parę lat. Prawda jest taka, że rogaliki naprawdę długo zachowują świeżość.
Składniki
1 kg mąki
całe jajko
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
szklanka mleka
szczypta soli
kostka margaryny
kostka smalcu
marmolada wieloowocowa lub powidła z węgierek
Wykonanie
Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy, cukier, szczyptę soli, rozdrobnioną margarynę i smalec oraz roztrzepane jajko i rozpuszczone w szklance mleka drożdże. Wszystkie składniki dobrze wygniatamy. Uzyskane ciasto dzielimy na krążki, te z kolei rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych trójkątów.
Na każdym trójkącie kładziemy po płaskiej łyżeczce nadzienia i zwijamy, formując rogaliki. Pieczemy w nagrzanym do 140° piekarniku przez około 20 minut, aż rogaliki zaróżowią się.
Posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy lukier. Świetnie smakuje w każdej wersji.
Zobacz także: