Pyszne ciasto WZ

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 16-10-2012 r.

Ciasto WZ to pyszne ciasto z masą kremową oraz powidłami lub dżemem. Kiedy pierwszy raz upiekłem ciasto WZ byłem nim wręcz zachwycony. Oto przepis na ciasto WZ.

Składniki

30 dag mąki (krupczatki)
25 dag cukru pudru
3 jajka (należy je umyć i sparzyć wrzątkiem)
szklanka gorącego mleka
½ paczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
½ kostki margaryny
dżem lub powidła

Masa:

margaryna
7 łyżek cukru
¼ litra śmietany lub zsiadłego mleka
paczka cukru waniliowego

Wykonanie

Margarynę ucieramy razem z cukrem i żółtkami. Do masy wlewamy gorące mleko, należy to robić małymi partiami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masę dobrze mieszamy i na sam koniec dodajemy do niej pianę ubitą z białek.

Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką formy wlewamy tak przygotowane ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.

Masa: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy do niej małymi partiami zsiadłe mleko lub śmietanę.

Ostudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Na pierwszą połowę rozsmarowujemy powidła lub dżem i na nią wykładamy przygotowaną wcześniej masę. Przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Wierzch naszego ciasta możemy udekorować również lukrem z kakao.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28318 )
Array ( [docId] => 28318 )