Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde.
Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- ¾ szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka letniego mleka
- 10 dag masła
- 1 szklanka dosyć grubego cukru
- 4 łyżki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże należy wymieszać razem z 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10-15 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy cukier, resztę mleka, szczyptę soli, 1 jajko i rozpuszczone masło. Później wlewamy rozczyn z drożdży. Całość dokładnie wyrabiamy.
Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione, to posypujemy go odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło ( na co najmniej 1 ½ godziny ). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dzielimy go na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy ( nie za cienko ). Następnie każdy placek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem oraz cynamonem. Później zwijamy w rulon i kroimy w szerokie paski. Wykładamy je na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.
Zobacz także: