Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-10-2012 r.

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka dosyć grubego cukru
  • 4 łyżki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże należy wymieszać razem z 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10-15 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy cukier, resztę mleka, szczyptę soli, 1 jajko i rozpuszczone masło. Później wlewamy rozczyn z drożdży. Całość dokładnie wyrabiamy.

Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione, to posypujemy go odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło ( na co najmniej 1 ½ godziny ). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dzielimy go na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy ( nie za cienko ). Następnie każdy placek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem oraz cynamonem. Później zwijamy w rulon i kroimy w szerokie paski. Wykładamy je na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28322 )
Array ( [docId] => 28322 )