Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-10-2012 r.

Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 8 jajek
  • 24 dag cukru
  • 24 dag mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:

  • 8 jajek
  • 24 dag cukru
  • 24 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Krem z żelkami:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna PALMA
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 paczka żelek

Krem z lentylkami:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna palma
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki kakao
  • paczka lentylek

Krem śmietanowy z rafaello:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 80 g miazgi migdałowej
  • paczka rafaello

Dodatki:

esencja z herbaty z dodatkiem cytryny do nasączenia tortu
różne kolory lukru plastycznego do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać do niej cukier i dodawać po jednym żółtka. Pod koniec ubijania wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz dodajemy cukier waniliowy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut ( ciasto musi mieć ładny, złoty kolor ). Tak samo przygotowujemy biszkopt ciemny, tylko pod koniec ubijania dodajemy jeszcze kakao.

Krem z żelkami: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie margarynę ( należy ją wcześniej wyjąć z lodówki, aby miała ona temperaturę pokojową ) ucieramy na puch, dodając po łyżeczce masy jajecznej. Później delikatnie mieszamy ją z żelkami ( można je przekroić na mniejsze części ).

Krem z lentylkami: Należy przygotować taką samą masę jak przy kremie z żelkami, tylko pod koniec ucierania, dodajemy kakao. Później delikatnie łączymy z lentylkami.

Krem śmietanowy z rafaello: Białą czekoladę należy rozpuścić na parze wodnej. Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę ( nie słodzimy jej, gdyż czekolada jest dosyć słodka ). Później wlewamy do niej ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Pod koniec wsypujemy migdały i dodajemy pokrojone na mniejsze części cukierki rafaello.

Ostudzone biszkopty należy przekroić na dwie części. Następnie układamy je na przemian ( ciemny, jasny, ciemny, jasny ) i wykrawamy z nich kształt samochodu. Później każdą część ciasta należy nasączyć esencją z herbaty z dodatkiem cytryny. Pierwszą warstwę przekładamy kremem z żelkami, następną kremem śmietanowym z rafaello, a ostatnią kremem z lentylkami. Jeżeli zostanie nam jeszcze masa, to możemy nią posmarować jeszcze boki. Tort wyrównujemy i dekorujemy go kolorowym lukrem plastycznym.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28320 )
Array ( [docId] => 28320 )