Składniki:
Biszkopt jasny:
- 8 jajek
- 24 dag cukru
- 24 dag mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Biszkopt ciemny:
- 8 jajek
- 24 dag cukru
- 24 dag mąki krupczatki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Krem z żelkami:
- 4 jajka
- 1 margaryna PALMA
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- 1 paczka żelek
Krem z lentylkami:
- 4 jajka
- 1 margaryna palma
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki kakao
- paczka lentylek
Krem śmietanowy z rafaello:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 80 g miazgi migdałowej
- paczka rafaello
Dodatki:
esencja z herbaty z dodatkiem cytryny do nasączenia tortu
różne kolory lukru plastycznego do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać do niej cukier i dodawać po jednym żółtka. Pod koniec ubijania wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz dodajemy cukier waniliowy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut ( ciasto musi mieć ładny, złoty kolor ). Tak samo przygotowujemy biszkopt ciemny, tylko pod koniec ubijania dodajemy jeszcze kakao.
Krem z żelkami: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie margarynę ( należy ją wcześniej wyjąć z lodówki, aby miała ona temperaturę pokojową ) ucieramy na puch, dodając po łyżeczce masy jajecznej. Później delikatnie mieszamy ją z żelkami ( można je przekroić na mniejsze części ).
Krem z lentylkami: Należy przygotować taką samą masę jak przy kremie z żelkami, tylko pod koniec ucierania, dodajemy kakao. Później delikatnie łączymy z lentylkami.
Krem śmietanowy z rafaello: Białą czekoladę należy rozpuścić na parze wodnej. Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę ( nie słodzimy jej, gdyż czekolada jest dosyć słodka ). Później wlewamy do niej ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Pod koniec wsypujemy migdały i dodajemy pokrojone na mniejsze części cukierki rafaello.
Ostudzone biszkopty należy przekroić na dwie części. Następnie układamy je na przemian ( ciemny, jasny, ciemny, jasny ) i wykrawamy z nich kształt samochodu. Później każdą część ciasta należy nasączyć esencją z herbaty z dodatkiem cytryny. Pierwszą warstwę przekładamy kremem z żelkami, następną kremem śmietanowym z rafaello, a ostatnią kremem z lentylkami. Jeżeli zostanie nam jeszcze masa, to możemy nią posmarować jeszcze boki. Tort wyrównujemy i dekorujemy go kolorowym lukrem plastycznym.
Zobacz także: