Jak komponować posiłki na diecie ryżowej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 17-09-2012 r.

Początki diety ryżowej sięgają lat 40. XX wieku i badań doktora Walter Kempner z Uniwersytetu Duke’a w Stanach Zjednoczonych dotyczących wpływu różnego rodzaju produktów spożywczych na choroby jak cukrzyca czy nadciśnienie. Odkrył on, że osoby, które spożywają ryż, rzadziej borykają się z tymi schorzeniami. Dziś dieta ta uważana jest za jedną z najbezpieczniejszych na świecie.

Ryż jest źródłem błonnika

Dzięki dużej zawartości potasu a małej sodu, ryż pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, co przekłada się na lepsze trawienie spożywanych produktów i pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu.

Ryż jest zbożem niskokalorycznym i niskotłuszczowym. W zależności od rodzaju produktu 100 gram dostarcza średnio około 330-370 kcal i około 1-3 gram tłuszczu.

Znajdujący się w nim błonnik pokarmowy pozwala zachować uczucie sytości na długi czas po posiłku oraz usprawnia pracę jelit i wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru substancji szkodliwych. Z kolei bogactwo magnezu utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto te składniki odżywcze zmniejszają ilość złego cholesterolu i dbają o dobrą pracę serca.

Dodatki do ryżu

Dieta ryżowa oparta jest na ryżu, do którego dodajemy warzywa, owoce, rośliny strączkowe, chudy nabiał i mięso oraz ryby. Dopuszczalne są również nieprzetworzone produkty zbożowych oraz świeżo wyciskane soki i napoje bez dodatku cukru. Zabronione jest używanie soli oraz cukru. Należy maksymalnie ograniczyć tłuszcze.

Dzienny bilans kaloryczny tej metody odchudzania nie powinien przekraczać 1000 kcal. Mimo dość restrykcyjnych założeń w czasie diety nie będziesz chodził głodny. Ważne jest, aby główne posiłki zawierały ryż, najlepiej brązowy. Przykładowo na śniadanie możesz zjeść trzy wafle ryżowe posmarowane cienką warstwą serka topionego i porcję jajecznicy przygotowaną z dwóch jajek na łyżce margaryny z dodatkiem szczypiorku.

Obiad może składać się z porcji ryżu z grillowaną piersią z kurczaka i szparagami. Na kolację możesz zrobić risotto z dodatkiem pieczarek, papryki, czosnku i cebuli. Jako przekąski możesz stosować soki, owoce, jogurt, kefir, warzywa lub wafle ryżowe.

Na diecie ryżowej możesz schudnąć nawet 3 kilogramy w ciągu tygodnia.


Zobacz także:

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28388 )
Array ( [docId] => 28388 )