Ryż jest źródłem błonnika
Dzięki dużej zawartości potasu a małej sodu, ryż pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, co przekłada się na lepsze trawienie spożywanych produktów i pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu.
Ryż jest zbożem niskokalorycznym i niskotłuszczowym. W zależności od rodzaju produktu 100 gram dostarcza średnio około 330-370 kcal i około 1-3 gram tłuszczu.
Znajdujący się w nim błonnik pokarmowy pozwala zachować uczucie sytości na długi czas po posiłku oraz usprawnia pracę jelit i wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru substancji szkodliwych. Z kolei bogactwo magnezu utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto te składniki odżywcze zmniejszają ilość złego cholesterolu i dbają o dobrą pracę serca.
Dodatki do ryżu
Dieta ryżowa oparta jest na ryżu, do którego dodajemy warzywa, owoce, rośliny strączkowe, chudy nabiał i mięso oraz ryby. Dopuszczalne są również nieprzetworzone produkty zbożowych oraz świeżo wyciskane soki i napoje bez dodatku cukru. Zabronione jest używanie soli oraz cukru. Należy maksymalnie ograniczyć tłuszcze.
Dzienny bilans kaloryczny tej metody odchudzania nie powinien przekraczać 1000 kcal. Mimo dość restrykcyjnych założeń w czasie diety nie będziesz chodził głodny. Ważne jest, aby główne posiłki zawierały ryż, najlepiej brązowy. Przykładowo na śniadanie możesz zjeść trzy wafle ryżowe posmarowane cienką warstwą serka topionego i porcję jajecznicy przygotowaną z dwóch jajek na łyżce margaryny z dodatkiem szczypiorku.