Charakterystyka oleju sojowego
Olej sojowy, jak sama nazwa wskazuje, jest tłoczony z ziaren soi zwyczajnej, której największe uprawy znajdują się w Ameryce Północnej i Środkowej, Australii oraz Wschodniej Azji. Posiada jasnożółte zabarwienie i charakterystyczny łagodny smak.
To cenne źródło wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych – 56 procent kwasu linolowego i 8 procent kwasu linolenowego, jednokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych – 21 procent kwasu olejowego oraz nasyconych kwasów tłuszczowych – 10 procent kwasu palmitynowego i 5 procent kwasu stearynowego.
Produkt z soi dostarcza do organizmu witaminę E, która zyskała miano witaminy młodości oraz witaminę K. Dodatkowo jako jeden z nielicznych olejów zawiera duże ilości lecytyny, flawonoidów oraz steroli.
Właściwości lecznicze oleju sojowego
Dzięki zawartości fitosteroli, czyli roślinnych hormonów, ten rodzaj tłuszczu wspomaga wydzielanie i pracę hormonów w ludzkim organizmie oraz pozwala zmniejszyć dolegliwości związane z okresem menopauzy. Przeciwdziała także zmianom miażdżycowym poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.