Właściwa temperatura w lodówce
Aby lodówka dobrze funkcjonowała, utrzymuj temperaturę od 1°C do 5°C. Jest to magiczny przedział powyżej którego zaczynają namnażać się bakterie, zaś poniżej produkty zamarzają. Dzięki temu przechowywana w chłodziarce żywność zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Dla zamrażalnika najbardziej optymalna temperatura to -18°C (obecnie na rynku jest sporo urządzeń, w których możemy uzyskać nawet -24°C).
Trzymanie żywności w lodówce
Najzimniejsze miejsce w lodówce to półka na samym dole (2°C), idealna by trzymać na niej mięso czy ryby.
Najcieplej (ok. 6°C) jest zaś na najwyższej półce, gdzie powinno się stawiać otwarte słoiki z przetworami, soki i inne napoje, w plastikowych szufladach, w których radzimy przechowywać warzywa i owoce oraz na półkach zamocowanych na drzwiach lodówki.
Środek to doskonałe miejsce dla wszelkiego rodzaju produktów nabiałowych, wędlin oraz ugotowanych potraw, które zostały nam „z poprzedniego dnia”.
Usuwanie nieprzyjemnego zapachu z lodówki
Jeśli po otwarciu lodówki czujesz brzydki zapach, najprawdopodobniej jakiś produkt się zepsuł. Usunąłeś spleśniałe lub sfermentowane jedzenie, a mimo to cały czas śmierdzi?
Zastosuj się do naszego sposobu:
- rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej w litrze ciepłej wody;
- wyjmij wszystko z chłodziarki, wyłącz ją, żeby się rozmroziła,
- wyczyść przygotowanym środkiem wszystkie półki, szuflady i ścianki (łącznie z zamrażalnikiem),
- wypłucz dokładnie czystą wodą i zostaw otwarte drzwi lodówki na około 1-2 godziny.
Brzydki zapach z pewnością zniknie. Nigdy nie stosuj innego środka dezynfekującego, gdyż może on nie tylko zmienić smak żywności, ale także sprawić, że będzie toksyczna.
Zamrażanie produktów żywnościowych
Zamrażanie produktów żywnościowych niestety nie zabija mikroorganizmów w nich zawartych. Hamuje za to namnażanie się bakterii oraz spowalnia funkcjonowanie enzymów przyczyniających się do gnicia i fermentowania jedzenia. Dzięki temu ogólnie opóźnia proces psucia się żywności. Mimo to, korzystając z zamrażarki, powinniśmy brać pod uwagę pewne środki ostrożności.
Przede wszystkim umieszczajmy w niej tylko produkty świeże i w dobrym stanie, zapomnijmy zaś o tych przeterminowanych nawet o jeden dzień! Zawsze dobrze oczyśćmy jedzenie przeznaczone do zamrożenia, schłodźmy je nieco w lodówce, zawińmy w plastikową lub aluminiową folię i jak najszybciej włóżmy do zamrażarki.
Nie zamrażaj serów! Tracą one wtedy swój smak i aromat. Jeśli jednak nie masz innego wyjścia, użyj je później tylko do celów kulinarnych, nigdy do bezpośredniej konsumpcji. Wobec tego, jeśli pieczesz mrożoną pizzę ze sklepu, ok. 5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika posyp ją dodatkowo świeżo startym serem – będzie o wiele smaczniejsza!