Gimjang - tradycyjna sztuka przygotowywana kimchi

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Sylwia Lewandowska
Data: 14-09-2012 r.

Zbliżająca się jesień wywołuje u mnie wspomnienia o kimchi. Ta potrawa jest wszechobecna w kuchni koreańskiej. Koreańczycy nie wyobrażają sobie spożywania posiłków bez tego dodatku. Również kimchi jest głównym składnikiem wielu przepysznych i pikantnych dań.

W przeszłości każdego roku pod koniec października lub na początku listopada rozpoczynało się Gimjang (możesz go również spotkać pod nazwą kimjang; jest to tradycyjny proces przygotowania i przechowywania kimchi, pikantnej koreańskiej kiszonki z warzyw w okresie zimowym). Wszystkie gospodynie domowe wraz z rodziną przygotowywały kimchi z kapusty pekińskiej i z rzodkwi na cały okres zimy. Przyrządzanie trwało przeważnie kilka dni. W okresie zimowym było przechowywane w beczkach głęboko w ziemi lub pod dużą ilością worków ze słomy.

Najbardziej popularnym kimchi w Korei jest Baechu-kimchi. Poniżej przedstawiam najważniejsze rodzaje kimchi:

  • Baechu-kimchi – kimchi z połówek kapusty pekińskiej,
  • Kkakdugi (radish kimchi) - kimchi z białej rzodkwi,
  • Pa kimchi - kimchi z młodej dymki,
  • Pulgunmuu kimchi - kimchi z rzodkiewek,
  • Kaji kimchi – kimchi z bakłażana,
  • Oi Sobaki kimchi - kimchi z ogórka,
  • Mak kimchi – kimchi z pociętej kapusty pekińskiej,
  • Mul kimchi – wodne kimchi.

 

W dzisiejszych czasach organizowane są imprezy na których można zobaczyć i nauczyć się jak przygotowuje się tradycyjnie kimchi. W 2011 roku wyruszył w podróż dookoła świata „KimchiBus” który przybliża kuchnię koreańską a przede wszystkim kulturę jedzenia i przygotowywania kimchi.


Zobacz także:

Sylwia Lewandowska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28471 )
Array ( [docId] => 28471 )