Kaczka po staropolsku

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Zaprosiłaś swoich znajomych na niedzielny obiad. Zastanawiasz się, co by przygotować, aby wszystkim gościom smakowało i zapamiętali ciebie jako dobrą gospodynię. Dlatego też chcę podzielić się z tobą tym wspaniałym przepisem na kaczkę po staropolsku, która na pewno będzie wszystkim smakowała. Chyba nigdy nie zapomną tego obiadu.

Składniki:

1 dość duża kaczka ( powinna mieć około 2 kg )
1 kg jabłek ( najlepiej winnych )
250 ml czerwonego wina
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
majeranek
estragon

Wykonanie:

Jeżeli kaczka była zamrożona, to należy ją całkowicie rozmrozić. Następnie trzeba ją dokładnie umyć. Później solimy kaczkę i nacieramy przyprawami od zewnątrz i wewnątrz.

Do środka kaczki należy włożyć dwa obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Ułożyć ją w dobrze wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, podlać czerwonym winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia należy ją często polewać powstałym sosem. Kaczka powinna się piec gdzieś 2 godziny. W tym czasie obrać pozostałe jabłka, wydrążyć środki i pokroić je w plastry. Jabłka usmażyć z obu stron na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu ( trzeba uważać, aby jabłka się nie rozpadły ). Gdy kaczka będzie upieczona, to podawać ją pokrojoną na części na dużym półmisku z usmażonymi jabłkami. Kaczkę można serwować z upieczonymi ziemniakami z kminkiem.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 35822 )
Array ( [docId] => 35822 )

Array ( [docId] => 35822 )