Składniki:
1 dość duża kaczka ( powinna mieć około 2 kg )
1 kg jabłek ( najlepiej winnych )
250 ml czerwonego wina
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
majeranek
estragon
Wykonanie:
Jeżeli kaczka była zamrożona, to należy ją całkowicie rozmrozić. Następnie trzeba ją dokładnie umyć. Później solimy kaczkę i nacieramy przyprawami od zewnątrz i wewnątrz.
Do środka kaczki należy włożyć dwa obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Ułożyć ją w dobrze wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, podlać czerwonym winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia należy ją często polewać powstałym sosem. Kaczka powinna się piec gdzieś 2 godziny. W tym czasie obrać pozostałe jabłka, wydrążyć środki i pokroić je w plastry. Jabłka usmażyć z obu stron na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu ( trzeba uważać, aby jabłka się nie rozpadły ). Gdy kaczka będzie upieczona, to podawać ją pokrojoną na części na dużym półmisku z usmażonymi jabłkami. Kaczkę można serwować z upieczonymi ziemniakami z kminkiem.