Kokiety z farszem mięsnym są przepysznym dodatkiem do domowego barszczu. Kiedy je przygotujesz i zaserwujesz na organizowanej przez ciebie imprezie, to wszyscy uznają cię za wyśmienitego kucharza. Polecam.
Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka lub wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mielony czarny pieprz
Farsz mięsny:
1 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej karczku )
ziele angielskie
liście laurowe
kminek cały
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziarnisty i mielony
sól
2 jajka
2 czerstwe bułki
1 szklanka mleka
olej
jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów
Wykonanie:
Do miski wbijamy całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy rózgą razem z mlekiem lub wodą. Później wsypujemy mąkę ( ciasto naleśnikowe powinno być dosyć rzadkie ). Na sam koniec dodajemy olej. Na rozgrzanej patelni ( lekko natłuszczonej ) smażymy naleśniki.
Farsz mięsny: Mięso kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Później mięso zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz oraz kucharek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Później mięso odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Mięso należy zmielić razem z bułką namoczoną wcześniej w mleku i połączyć razem z jajkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na sam środek naleśników nakładamy farsz i zwijamy w ładne krokiety. Następnie obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.