Krokiety z mięsnym farszem

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-09-2012 r.

Kokiety z farszem mięsnym są przepysznym dodatkiem do domowego barszczu. Kiedy je przygotujesz i zaserwujesz na organizowanej przez ciebie imprezie, to wszyscy uznają cię za wyśmienitego kucharza. Polecam.

Składniki:

6 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka lub wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mielony czarny pieprz

Farsz mięsny:

1 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej karczku )
ziele angielskie
liście laurowe
kminek cały
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziarnisty i mielony
sól
2 jajka
2 czerstwe bułki
1 szklanka mleka
olej
jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów

Wykonanie:

Do miski wbijamy całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy rózgą razem z mlekiem lub wodą. Później wsypujemy mąkę ( ciasto naleśnikowe powinno być dosyć rzadkie ). Na sam koniec dodajemy olej. Na rozgrzanej patelni ( lekko natłuszczonej ) smażymy naleśniki.

Farsz mięsny: Mięso kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Później mięso zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz oraz kucharek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Później mięso odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Mięso należy zmielić razem z bułką namoczoną wcześniej w mleku  i połączyć razem z jajkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na sam środek naleśników nakładamy farsz i zwijamy w ładne krokiety. Następnie obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36494 )
Array ( [docId] => 36494 )