Sznycelki z gruszkami

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Na imieninowym stole nie może zabraknąć soczystego i aromatycznego mięsiwa. Jestem pewna, że sznycelki wołowe zachwycą gości smakiem, a ich apetyczny aromat na długo pozostanie w pamięci biesiadników. Czym popić ten smakołyk? Towarzyszyć może czerwone wino.

SKŁADNIKI :

- 3 duże gruszki

- smażona żurawina

- 50 dag wołowiny zrazowej

- jajko + żółtko

- sól

- pieprz

- sok z cytryny

- łyżka cukru

- oliwa

- 6 gożdzików

WYKONANIE :

Obrane gruszki dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. W rondlu zagotowujemy pełną szklankę wody wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Na wrzątek kładziemy gruszki, gotujemy 10 min na średnim ogniu, aż się zeszklą. Zestawiamy do wychłodzenia.

 

Wołowinę dwukrotnie mielimy, dodajemy jajko, żółtko oraz przyprawy, całość wyrabiamy, formujemy 6 sznycelków, w środek każdego wciskamy goździk. Na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy je przez 5 minut z każdej strony. Z usmażonych porcji wyjmujemy goździki. Przekładamy na półmisek, na każdym sznycelku układamy napełnioną żurawiną połówkę gruszki stroną wypukłą do góry. Dekorujemy zieleniną i pozostałą żurawiną.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36458 )
Array ( [docId] => 36458 )