Jak wybrać korkociąg
W sprzedaży spotkać można przeważnie cztery najpopularniejsze typy korkociągów: proste (jednoramienne), dwuramienne (kształtem przypominające pajacyka), nowatorskie (na podciśnienie, pneumatyczne, do szampana) oraz kelnerskie. Pierwsze trzy typy możemy odrzucić już na starcie.
Korkociąg kelnerski zbudowany jest ze śruby, osadzonej w trzonku (z którego wysuwa się drobny nożyk) oraz z prostopadłej do śruby, uchylnej rączki. Taki najprostszy i najporęczniejszy korkociąg kupimy za kilkanaście złotych. Wybierając go mamy pewność, że po pierwsze, profesjonalnie pozbędziemy się folii okrywającej szyjkę butelki, po drugie, nie przewiercimy korka na wylot i po trzecie, bez większego wysiłku otworzymy butelkę.
Otwieranie butelki wina
Gdy już wybraliśmy korkociąg, możemy przejść do otworzenia wina. Zaczynamy od umiejętnego nacięcia folii osłaniającej szyjkę. Możemy naciąć ją zaraz pod pierwszym lub drugim rantem butelki. Butelkę przytrzymujemy kciukiem, następnie obracamy nożyk dookoła szyjki.
Gdy już zdejmiemy folie, wbijamy śrubę korkociągu w korek pod niewielkim kątem, powoli prostując korkociąg. Podczas całego procesu otwierania butelka powinna stać nieruchomo. Korkociągu nigdy nie wkręcamy do końca. Po wykonaniu tej czynności, rozwieramy ruchome ramię i zahaczamy je o rant butelki, następnie wyciągamy korek przytrzymując otwarte ramię i ciągnąc w górę nieruchomą część korkociągu, który powinien zadziałać jak dźwignia.