Michelada to piwo z sokiem z limonki, sokiem pomidorowym lub Clamato, sosami i przyprawami. Clamato to skoncentrowany sok pomidorowy z przyprawami i bulionem z małży. Nazwa clamato pochodzi od połączenia słów clam (małża) i tomato (pomidor).
Jeśli chodzi o pochodzenie napoju michelada, to istnieją dwie teorie. Jedna z nich mówi o połączeniu słów "mix", "chela" oraz "helada". Mix miał oznaczać mix sosów i przypraw, chela to piwo w meksykańskim slangu, a helada to schłodzona. Mixchelahelada brzmi prawie jak michelada, ponieważ w hiszpańskim nie wymawia się "h", czyli w bezpośrednim tłumaczeniu przyprawione schłodzone piwo. Są też tacy, którzy twierdzą, że michelada to skrót od "mi chela helada", czyli "moje schłodzone piwo".
Druga teoria odnosi się do historii Michela Ésper ze sportowego klubu Club Deportivo Potosino, który zamawiał swoje piwo z limonką, solą, lodem i słomką w specjalnej szklance "chabela", w której zazwyczaj w Meksyku podaje się lemoniady. Napój został okrzyknięty nazwą michelada od połączenia imienia Michel i słowa lemoniada.
Poniżej podaję przepis mojej przyjaciółki z Guadalajary.
Składniki
mocno schłodzone piwo
2 limonki
5 kropli ostrego sosu
5 kropli maggi
60 ml clamato (ewentualnie może być sok pomidorowy)
wymieszane przyprawy - mielone chili i sól