Porto - perła w koronie portugalskich win

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 25-09-2012 r.

Porto to winiarska wizytówka Portugalii, nad którą kraj ten pracował kilka wieków. Dzięki ścisłej kontroli produkcji, restrykcyjnym przepisom dotyczącym wytwarzania i umiejętnościom winiarzy trunek ten to jedno z najlepiej rozpoznawalnych wzmacnianych win na świecie.

Porto z Duero

Porto, choć swoją nazwę bierze od portowego miasta w Portugalii, tak naprawdę, powstaje 100 km w głąb lądu w regionie Duero. Tam też rośnie niezliczona ilość odmian winogron, którym portugalskie wino zawdzięcza swój smak. Sama miejscowość (właść. Oporto), która dała nazwę winu, od wieków jest miejscem, z którego trunek wyrusza drogą morską w świat.

Skąd ta moc?

Porto jest winem wzmacnianym, oznacza to, że po zakończonej fermentacji dodaje się do niego destylat, który zwiększa jego moc i chroni trunek od zepsucia. Taki sposób konserwacji znany jest od wieków i chronił wino podczas długich morskich podróży.

Rodzaje porto

Ruby (rubinowe) – najmłodszy i najmniej złożony styl porto, na który składa się kupaż jednorocznych win bazowych. Dojrzewa powyżej 3 lat najczęściej w specjalnych zbiornikach, rzadziej beczkach. Najlepiej wypijać go jak najwcześniej.

Tawny (płowe) – tańsze powstaje z kupażu białego porto z winami z Baixo Corgo, nie jest wtedy starsze od przeciętnego Ruby.

Tawny ze wskazanym wiekiem – wino rocznikowe, dojrzewające nawet do 30 lat, będące mieszanką kilku Single Quinta Vintage.

Vintage – długo dojrzewająca, najbardziej prestiżowa odmiana porto. Na jej prestiż wpływają surowe gwarantowane prawem reguły produkcji i dojrzewania. Zadeklarowanie Vintage, a więc zgoda na spełnienie surowych warunków stawianych przez Instituto do Vinho do Porto (IVP) jest dla producenta formą nobilitacji. Porto tego rodzaju należy wypić do 3 dni od otwarcia butelki.

Single Quinta Vintage – Porto typu Vintage z jednej tylko winnicy.

Late bottled vintage – wina butelkowane między 4 a 6 rokiem od winobrania. Stanowi tańszą alternatywę dla odmiany Vintage.

White port – jedyna biała odmiana Porto. Często, niestety kiepskiej jakości, choć zdarzają się egzemplarze bardzo dobre.

Colheita – odmiana najbardziej zbliżona do rocznikowego Tawny, choć lepszej jakości. Dojrzewa w beczce siedem lat przed zabutelkowaniem. Oprócz rocznika na butelce widnieje też rok zabutelkowania wina.

 

Z czym podawać Porto?

Porto doskonale sprawdza się ze słonymi serami, orzechami, bakaliami. Wino z Duero jest także doskonałym dodatkiem do zup i sosów.

Podregiony Douro:

  • Baixo Corgo – najzimniejsza część regionu, w której produkuje się niskiej klasy trunki odmian ruby i tawny.
  • Cima Corgo – najbardziej gorąca część regionu, w której znajdują się jedne z najbardziej prestiżowych winnic produkujących porto.
  • Douro Superior – najbardziej prestiżowa część apelacji, z której pochodzi zaledwie 5% całej produkcji.

Przemysław Ziemichód


Zobacz także:

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29684 )
Array ( [docId] => 29684 )

Array ( [docId] => 29684 )