Wielu kibicom trudno jest wyobrazić sobie oglądanie meczu bez chipsów czy nachos. Aby przemycić do ich diety trochę witamin i składników mineralnych, podaj im do tych słonych przekąsek pomidorową salsę w meksykańskim stylu. Przygotujesz ją błyskawicznie, niemal w kwadrans.
Rodowici Meksykanie jedzą salsę obowiązkowo z dużą ilością chili i jalapeño. Jeśli jednak jesteśmy posiadaczami bardziej wrażliwych kubek smakowych, możemy usunąć część nasion z tych pikantnych papryczek. Niepozorne ziarenka zawierają kapsaicynę – substancję powodującą pieczenie w ustach. Z drugiej strony, niedawno odkryto że jest ona nieoceniona w diecie antynowotworowej oraz w kuracjach odchudzających. Może zatem warto polubić ostrzejsze jedzenie?
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g dojrzałych lecz równocześnie jędrnych pomidorów
- 1 zielona papryczka typu jalapeño (ewentualnie może być też chili)
- 2 łyżki soku z limonki (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 cebule-dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki umytej i posiekanej kolendry
- 1 szczypta cukru
- sól, do przyprawienia
Wykonanie:
Umieść pomidory w żaroodpornej misce lub w garnku i przelej je wrzątkiem. Poczekaj kilka minut aż pomidorowe skórki zaczną pękać, po czym wyjmij sparzone warzywa i obierz je. Następnie pokrój je na małe cząstki, usuwając nasiona. Obierz cebule-dymki i posiekaj je drobno w kosteczkę. W salaterce wymieszaj razem pomidory i cebule. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyj papryczkę jalapeño, przekrój ją wzdłuż, usuń i odłóż pikantne nasionka. Pokrój papryczkę w kostkę i dodaj ją do salsy. W zależności od tego jak bardzo ostre potrawy preferujesz, wsyp do salaterki mniej lub więcej ziarenek jalapeño. Dodaj kolejno: sok z limonki, posiekane listki kolendry, cukier oraz sól do smaku, na końcu zaś oliwę z oliwek. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i wstaw salsę do lodówki – trzymaj ją tam aż do momentu podania.
Zobacz także: