Omlet hawajski z ananasem, szynką i dużą ilością sera

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 30-08-2012 r.

Aloha kakahiaka! Właśnie tak witają się o poranku Hawajczycy. Jeśli podasz ten wspaniały omlet nie składając go na pół na talerzu, będzie wyglądał dokładnie jak hawajska pizza. Ze spokojnym sumieniem można go jednak zjeść na śniadanie – dostarczy niezbędnych kalorii na większą część dnia. E 'ai kākou! A więc jedzmy!

Składniki

3 duże jajka
łyżka mąki
łyżka przegotowanej wody
sól, pieprz – do doprawienia
1/3 puszki ananasa
1/3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
1/3 szklanki startego żółtego sera
1/3 szklanki startej mozzarelli
łyżka oleju

Wykonanie

Do miski wbij jajka i wlej wodę. Ubij to wszystko trzepaczką lub mikserem, stopniowo dosypując mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Na płaskiej patelni do naleśników rozgrzej łyżkę oleju. Kiedy tłuszcz zacznie lekko dymić, wlej masę omletową i smaż danie na średnim ogniu.

Kiedy jajka prawie się zetną (brzegi omletu powinny odchodzić od patelni, a środkowa część powinna być z wierzchu na wpół surowa), posyp połowę placka drobno pokrojonymi kawałkami ananasa, szynką oraz startymi serami. Za pomocą szerokiej, teflonowej łyżki połóż drugą połowę placka na nadzieniu.

Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie jeszcze przez około 2 minuty (aż ser się roztopi, sklejając 2 części omleta). Dobrze jest przykryć patelnię pokrywką, wtedy potrawa szybciej się usmaży.

Przełóż placek na talerz i przekrój go na 2 trójkąty, tak jak meksykańską quesadillę. Podawaj póki ciepły.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28555 )
Array ( [docId] => 28555 )