Jesienna sałatka warzywno-owocowa

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm wymaga wzmocnionej ochrony. Warto zatem już teraz zadbać o dodatkowe porcje witamin. A w związku z tym, że mamy teraz do dyspozycji jabłka, gruszki, dorodne selery – proponuję przygotować pyszną sałatkę. By jednak tak było, proszę sprawdzić, czy bulwa selera jest twarda. Jeśli skórka się ugina, oznacza to, że seler jest nieświeży i może popsuć smak sałatki.

Składniki

bulwa selera
3 kwaśne jabłka
2 gruszki
pół szklanki orzechów włoskich
5 dorodnych śliwek węgierek
łyżeczka soku z cytryny
łyżka masła
łyżka octu winnego
10 dag sera ementaler
kromka razowego chleba tostowego
sól
pieprz
trochę cukru

Wykonanie

Selera obieramy, kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Jabłka i gruszki myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy środki z pestkami. Jedną ćwiartkę jabłka ścieramy na tarce, pozostałe owoce kroimy w cienkie plasterki. Ser i pieczywo kroimy w kostkę. Pokrojony chleb zrumieniamy na rozgrzanym maśle. Orzechy siekamy (pozostawiamy kilka do dekoracji).

 

Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z przyprawami i tartym jabłkiem. Wszystkie uprzednio przygotowane składniki mieszamy, polewamy sosem i wykładamy do szklanej salaterki. Dekorujemy połówkami orzechów.

Bomba witaminowa gotowa.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28612 )
Array ( [docId] => 28612 )

Array ( [docId] => 28612 )