Składniki
kapusta pekińska
duże, kwaskowe jabłko
duża, dojrzała gruszka
20 dorodnych śliwek węgierek
2 czerwone cebule
pełna łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
sok z cytryny
Sos:
szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki naturalnego soku z pomarańczy
cukier
sól
biały pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przyprawami, lekko ubijamy, aż się spieni. Środkowe liście kapusty kroimy w cienkie, poprzeczne paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Wypestkowane śliwki również kroimy w paseczki, cebulę siekamy.