Kapusta pekińska z owocami i sosem pomarańczowym

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 10-08-2012 r.

Kapustę pekińską używamy przede wszystkim do sałatek warzywnych. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że idealnie smakuje również z owocami. Oczywiście zachęcam do wykorzystywania owoców sezonowych – jabłek, gruszek, śliwek. Do tego sos na bazie soku z pomarańczy oraz śmietany i ciekawe połączenie smaków gotowe.

Składniki

kapusta pekińska
duże, kwaskowe jabłko
duża, dojrzała gruszka
20 dorodnych śliwek węgierek
2 czerwone cebule
pełna łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
sok z cytryny

Sos:

szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki naturalnego soku z pomarańczy
cukier
sól
biały pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przyprawami, lekko ubijamy, aż się spieni. Środkowe liście kapusty kroimy w cienkie, poprzeczne paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Wypestkowane śliwki również kroimy w paseczki, cebulę siekamy.

Składniki surówki łączymy, dodajemy zieleninę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 10 min. po przygotowaniu.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28600 )
Array ( [docId] => 28600 )