Sałatka – ryżowy przekładaniec

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Jest okazja, by sprawdzić, czy świeżo ukiszone ogórki są wystarczająco jędrne, by przetrwały zimę. Potrawa, w której będą mogły zaczarować swoim smakiem, to ryżowy przekładaniec. Wielowarstwowa sałatka, w której wystąpią w towarzystwie tuńczyka, jajek i ryżu. Nie tylko ciekawie wygląda w przezroczystej misie, ale również ciekawie smakuje.

Składniki

3 ogórki kiszone
2 torebki ryżu
cebula
3 jajka
tuńczyk w kawałkach (puszka)
kukurydza (puszka)
duży ketchup
duży majonez

Wykonanie

Ogórki, cebulę i ugotowane jajka kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka wyjmujemy z puszki, odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Soku pozywamy się również z kukurydzy.

Wszystkie składniki układamy warstwowo w następującej kolejności: ogórki, pół torebki ryżu, ketchup, cebula, majonez, jajka, pół torebki ryżu, majonez, tuńczyk, pół torebki ryżu, ketchup, kukurydza.

 

W związku z tym, że bardzo lubię pietruszkę, czasami posypuję nią ułożoną warstwowo sałatkę lub robię z niej jedną z warstw. Zachęcam do wypróbowania także tej wersji.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28607 )
Array ( [docId] => 28607 )