Wyznaję zasadę, że im więcej poświęcę czasu na przygotowanie przetworów latem i jesienią, tym wygodniej i smaczniej będzie zimą. Spiżarnia pełna przetworów cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie. I znacznie wygodniej jest sięgnąć po gotowy słoik z sałatką, niż w siarczysty mróz biegać po sklepach. A dzisiaj pomysł na pyszną sałatkę z ogórków w zalewie.
Składniki
3 kg ogórków
4 czerwone papryki
4 duże cebule
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca, czosnek, gałązki kopru, korzeń chrzanu
Zalewa:
1 litr wody
3 łyżeczki soli
¾ szklanki octu
1½ szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować.
Wykonanie
Ogórki kroimy w grube krążki, paprykę w kawałki a cebulę w plastry. Na dno słoików wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżeczkę gorczycy, ½-1 ząbka czosnku, gałązki kopru, ½ łyżeczki startego chrzanu.
Do tak przygotowanych słoików układamy na przemian krążki ogórków, na to warstwę papryki i warstwę cebuli. Całość zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki. Gotujemy 5 minut od zagotowania i odstawiamy.
Zobacz także: