Sałatka ziemniaczana

Kategoria: Sałatki
Autor: Chrapek Radosław
Data: 24-09-2012 r.

Sałatka ziemniaczana najlepiej pasuje jako dodatek warzywny do dań z grilla. Jest naprawdę smaczna i nieźle się prezentuje. Przygotowuje ją prawie zawsze do grillowanego karczku. Jest dosyć łatwa w przygotowaniu, na pewno nie pochłonie Ci zbyt dużo czasu.

Składniki

1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 duże cebule czerwone
duża cebula biała
5-7 średniej wielkości ogórków konserwowych
5-7 średniej wielkości ogórków kiszonych
5 jajek ugotowanych na twardo
mały słoiczek majonezu
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
mielony czarny pieprz

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w dosyć małą kosteczkę. Obie cebule (czerwoną i białą) kroimy drobno. Później należy je sparzyć wrzątkiem. Pokrojone już ziemniaki i cebulę wrzucamy do miski, gdzie mieszamy wszystkie składniki razem.

Następnie w kosteczkę kroimy ogórki konserwowe, kiszone oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystko dodajemy do miski. Majonez mieszamy razem z kwaśną śmietaną i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowany sos łączymy z warzywami i delikatnie je mieszamy.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28614 )
Array ( [docId] => 28614 )

Array ( [docId] => 28614 )