Surówka z kapusty włoskiej

Kategoria: Sałatki
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Przedstawiam wam na prawdę prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej. Jest to wręcz idealna surówka jako dodatek warzywny do obiadu, czy po prostu jako danie dla wegetarianina. Smakuje, jak i prezentuje się wręcz wspaniale.

Składniki:

½ średniej główki kapusty włoskiej
2 jabłka ( najlepiej winne )
kilka włoskich orzechów
sól
szczypta cukru
sok z pół cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

Kapustę włoską należy dobrze umyć, oczyścić ze wszystkich zabrudzeń i odrzucić bardzo ciemne oraz twarde wierzchnie liście. Kapustę posiekać bardzo drobno ( siekamy razem z głąbikiem, bo właśnie w nim znajduje się najwięcej witaminy C ).

Następnie należy tak samo posiekać jabłka, jeżeli mają one ładną skórkę, to można je posiekać nie obrane. Jabłka należy od razu skropić sokiem z cytryny, bo inaczej nam ściemnieją. Kapustę wraz z jabłkami wrzucamy do dużej miski, doprawiamy solą do smaku, posypujemy odrobiną cukru. Na sam  koniec surówkę polewamy olejem słonecznikowym lub sojowym oraz dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki surówki należy dobrze wymieszać. Przed samym podaniem posypujemy ją  posiekaną zieloną pietruszką.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35957 )
Array ( [docId] => 35957 )