Przedstawiam wam na prawdę prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej. Jest to wręcz idealna surówka jako dodatek warzywny do obiadu, czy po prostu jako danie dla wegetarianina. Smakuje, jak i prezentuje się wręcz wspaniale.
Składniki:
½ średniej główki kapusty włoskiej
2 jabłka ( najlepiej winne )
kilka włoskich orzechów
sól
szczypta cukru
sok z pół cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Kapustę włoską należy dobrze umyć, oczyścić ze wszystkich zabrudzeń i odrzucić bardzo ciemne oraz twarde wierzchnie liście. Kapustę posiekać bardzo drobno ( siekamy razem z głąbikiem, bo właśnie w nim znajduje się najwięcej witaminy C ).
Następnie należy tak samo posiekać jabłka, jeżeli mają one ładną skórkę, to można je posiekać nie obrane. Jabłka należy od razu skropić sokiem z cytryny, bo inaczej nam ściemnieją. Kapustę wraz z jabłkami wrzucamy do dużej miski, doprawiamy solą do smaku, posypujemy odrobiną cukru. Na sam koniec surówkę polewamy olejem słonecznikowym lub sojowym oraz dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki surówki należy dobrze wymieszać. Przed samym podaniem posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.