Surówka z ogórków na słodko

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

Sezon ogórkowy kojarzy nam się z miesiącami lipcem i sierpniem. Wtedy robimy z nich najwięcej przetworów. W dzisiejszych czasach jednak ogórki zielone możemy konsumować cały rok. Najlepiej jednak smakują w sezonie. Warto zatem wykorzystać ten czas.

Składniki

4 średniej wielkości ogórki
szklanka rodzynek
szklanka śmietany
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
sól

Wykonanie

Pokrojone w cienkie talarki ogórki solimy, obciążamy talerzykiem i odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce. Rodzynki parzymy na sicie, odstawiamy do odsączenia i wychłodzenia. Śmietanę łączymy z miodem i sokiem z cytryny, całość lekko spieniamy. Ogórki odsączamy na sicie lub w ściereczce, łączymy z rodzynkami i zalewamy sosem. Podajemy nie później niż 10 min. po przygotowaniu.

 
Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28599 )
Array ( [docId] => 28599 )

Array ( [docId] => 28599 )