Pomidory nadziewane rybą

Kategoria: Warzywa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 04-09-2012 r.

Pomidory nadziewane rybą są naprawdę wyśmienite. Smakują jeszcze lepiej z sałatą polaną sosem winegret. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

8 średniej wielkości pomidory
25 dag filetów z flądry
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
½ pęczka natki pietruszki
6 dag boczku (najlepiej dosyć chudego)
sól
mielony czarny pieprz

Wykonanie

Pomidory należy dobrze umyć, a następnie z każdego trzeba odkroić wierzch. Później wydrążyć je łyżeczką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Filety z flądry dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.

Umytą natkę pietruszki (tylko liście, bez łodyg) posiekamy bardzo drobno. Boczek zrumieniamy na rozgrzanej patelni (powinien być chrupiący). Następnie do boczku dodajemy rybę, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Wcześniej przygotowane pomidory napełniamy farszem rybnym i układany w naczyniu do zapiekania. Faszerowane pomidory wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Możemy je podawać z sałatą polaną sosem winegret.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28643 )
Array ( [docId] => 28643 )