Składniki
1 kg dyniduże jabłko
duża cebula
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki ostrej papryki
6 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 gałązki szałwii
sól
pieprz
Wykonanie
Umytą dynię kroimy na krzyż. Usuwamy środek z pestkami. Miąższ odkrawamy od skóry i tniemy na kawałki. Jabłko i cebulę obieramy. Jabłko po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę, a cebulę grubo siekamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na szklisto delikatnie mieszając.
Dodajemy pokrojone jabłko oraz dynię, wsypujemy curry oraz paprykę i dusimy pod przykryciem 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy bulion i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gładko. Każdą porcję przed podaniem posypujemy listkami szałwii.