Zupa dyniowa z jabłkiem i curry

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 13-09-2012 r.

Jesienna deszczowa aura równa się złe samopoczucie. Rozdrażnienie i chandra może przydarzyć się największym optymistom. Co z tym zrobić? Sezonowa zupa dyniowa. Przyrządzona na delikatnym bulionie nie tylko rozgrzewa, ale także swoim słonecznym kolorem dodaje energii i przywraca uśmiech na twarzy.

Składniki

1 kg dyni
duże jabłko
duża cebula
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki ostrej papryki
6 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 gałązki szałwii
sól
pieprz

Wykonanie

Umytą dynię kroimy na krzyż. Usuwamy środek z pestkami. Miąższ odkrawamy od skóry i tniemy na kawałki. Jabłko i cebulę obieramy. Jabłko po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę, a cebulę grubo siekamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na szklisto delikatnie mieszając.

Dodajemy pokrojone jabłko oraz dynię, wsypujemy curry oraz paprykę i dusimy pod przykryciem 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy bulion i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gładko. Każdą porcję przed podaniem posypujemy listkami szałwii.

 

Zupa będzie pożywniejsza z grzankami z pieczywa tostowego. Wystarczy kosteczki chleba zrumienić na maśle.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28682 )
Array ( [docId] => 28682 )