Jak przygotować zdrowe śniadanie dla ucznia

Autor: Błachnio Patrycja
Data: 11-09-2012 r.

Tak jak od pierwszych dni szkoły uczymy dziecko systematyczności i staranności w wykonywaniu szkolnych obowiązków, bo wiemy, że jest to przydatne także w dorosłym życiu, tak samo powinniśmy wpajać dziecku zasady zdrowego odżywiania. Nauka ta, tak jak w szkole zaczyna się od podstaw, czyli pierwszego i najważniejszego posiłku dnia – śniadania.

Śniadanie w domu

Pierwsze śniadanie powinno być tak skomponowane, aby zapewnić dziecku potrzebną na cały dzień dawkę energii, witamin i mikroelementów. Organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze rano, dlatego na śniadaniowym stole powinny znaleźć się:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • płatki zbożowe,
  • mleko,
  • jogurty naturalne,
  • ser,
  • drobiowa wędlina,
  • banany,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe,
  • bakalie (rodzynki, morele, śliwki, orzechy),
  • pestki (słonecznika i dyni).

Pamiętajmy, że młodsze dzieci chętniej zjedzą poranny posiłek, jeśli będzie on kolorowy i fantazyjny – barwna mieszanka warzyw, wzorek na kanapce, pasta kanapkowa, którą dziecko samo przygotuje.

Drugie śniadanie do szkoły

Drugie śniadanie w szkole to również bardzo ważny posiłek. Zapewnia dziecku siły do nauki, zabawy i ćwiczeń fizycznych. Każdy rodzic dziecka w wieku szkolnym powinien zadbać o przygotowanie zdrowego śniadania do szkoły. Pozwoli to uniknąć złego samopoczucia dziecka, bólów głowy, brzucha, a w przyszłości nawet otyłości. Przygotowanej przez rodziców kanapki nie zastąpią batoniki czy chrupki dostępne w sklepiku szkolnym.

Z praktycznych względów, kanapka do szkoły nie powinna zawierać zbyt dużej ilości składników (będzie się łatwo rozpadać, dziecko może mieć trudność, żeby ją ugryźć):

  • pełnoziarniste pieczywo, bułka z ziarnami,
  • liść sałaty masłowej, lodowej, cykorii, kapusty pekińskiej, kilka liści rukoli,
  • plaster pomidora, plasterki świeżych lub kiszonych ogórków, papryka pokrojona w cienkie paski,
  • chuda wędlina, ser żółty, jajko ugotowane na twardo, pasta kanapkowa na bazie twarożku,
  • dodatkowo świeże warzywa pokrojone w słupki (marchewka, kalarepa, papryka, rzodkiewki),
  • owoce (pomarańcze obrane i podzielone na cząstki, jabłka pokrojone w ćwiartki, brzoskwinie przekrojone i bez pestek, banany, śliwki),
  • garść orzechów, migdałów czy pestek słonecznika,
  • mała butelka wody niegazowanej,
  • jogurt naturalny.

Pamiętajmy, że drugie śniadanie powinno być odpowiednio zapakowane – kanapki należy zawinąć w folię spożywczą lub papier śniadaniowy, a warzywa i owoce włożyć do specjalnego pojemnika plastikowego. Warto także pamiętać o serwetce do wytarcia buzi i rąk.


Zobacz także:

Błachnio Patrycja

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29077 )
Array ( [docId] => 29077 )