Tak jak od pierwszych dni szkoły uczymy dziecko systematyczności i staranności w wykonywaniu szkolnych obowiązków, bo wiemy, że jest to przydatne także w dorosłym życiu, tak samo powinniśmy wpajać dziecku zasady zdrowego odżywiania. Nauka ta, tak jak w szkole zaczyna się od podstaw, czyli pierwszego i najważniejszego posiłku dnia – śniadania.
Śniadanie w domu
Pierwsze śniadanie powinno być tak skomponowane, aby zapewnić dziecku potrzebną na cały dzień dawkę energii, witamin i mikroelementów. Organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze rano, dlatego na śniadaniowym stole powinny znaleźć się:
- pełnoziarniste pieczywo,
- płatki zbożowe,
- mleko,
- jogurty naturalne,
- ser,
- drobiowa wędlina,
- banany,
- jabłka,
- owoce cytrusowe,
- bakalie (rodzynki, morele, śliwki, orzechy),
- pestki (słonecznika i dyni).
Pamiętajmy, że młodsze dzieci chętniej zjedzą poranny posiłek, jeśli będzie on kolorowy i fantazyjny – barwna mieszanka warzyw, wzorek na kanapce, pasta kanapkowa, którą dziecko samo przygotuje.
Drugie śniadanie do szkoły
Drugie śniadanie w szkole to również bardzo ważny posiłek. Zapewnia
dziecku siły do nauki, zabawy i ćwiczeń fizycznych. Każdy rodzic dziecka
w wieku szkolnym powinien zadbać o przygotowanie zdrowego śniadania do
szkoły. Pozwoli to uniknąć złego samopoczucia dziecka, bólów głowy,
brzucha, a w przyszłości nawet otyłości. Przygotowanej przez rodziców
kanapki nie zastąpią batoniki czy chrupki dostępne w sklepiku szkolnym.
Z praktycznych względów, kanapka do szkoły nie powinna zawierać zbyt dużej ilości składników (będzie się łatwo rozpadać, dziecko może mieć trudność, żeby ją ugryźć):
- pełnoziarniste pieczywo, bułka z ziarnami,
- liść sałaty masłowej, lodowej, cykorii, kapusty pekińskiej, kilka liści rukoli,
- plaster pomidora, plasterki świeżych lub kiszonych ogórków, papryka pokrojona w cienkie paski,
- chuda wędlina, ser żółty, jajko ugotowane na twardo, pasta kanapkowa na bazie twarożku,
- dodatkowo świeże warzywa pokrojone w słupki (marchewka, kalarepa, papryka, rzodkiewki),
- owoce (pomarańcze obrane i podzielone na cząstki, jabłka pokrojone w ćwiartki, brzoskwinie przekrojone i bez pestek, banany, śliwki),
- garść orzechów, migdałów czy pestek słonecznika,
- mała butelka wody niegazowanej,
- jogurt naturalny.
Pamiętajmy, że drugie śniadanie powinno być odpowiednio zapakowane – kanapki należy zawinąć w folię spożywczą lub papier śniadaniowy, a warzywa i owoce włożyć do specjalnego pojemnika plastikowego. Warto także pamiętać o serwetce do wytarcia buzi i rąk.
Zobacz także: