Po pierwsze wniosek
Działania kontrolne podejmowane są na wniosek osoby odpowiedzialnej za transport towaru z państwa trzeciego. Dokumenty powinny być złożone do organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej na minimum 48 godzin przed planowanym przekroczeniem granicy RP (w przypadku produktów szybko psującej się czas ten wynosi 24 godziny).
Na przejściu granicznym państwowi graniczni inspektorzy sanitarni, a w siedzibie firmy państwowi powiatowi lub państwowi graniczni urzędnicy PIS sprawdzą produkty nie pochodzące od zwierząt (owoce, warzywa, mąka, kasze, ryż, produkty zbożowe np. pieczywo, woda) oraz materiały i wyroby służące do kontaktu z żywnością np. łyżki, noże, miksery.
Po drugie kontrola
W momencie przekraczania granicy odpowiednie służby administracyjne poproszą o pełną dokumentację przewożonego towaru umożliwiającą jego identyfikację oraz zgodność z wymaganiami zdrowotnymi.
W przypadku orzeszków ziemnych, przypraw, suszonych owoców, ryżu, warzyw świeżych, schłodzonych i mrożonych kontrola jest bardziej szczegółowa, dlatego od importera wymagany jest również wspólnotowy dokument wejścia (CED). Sprawdzony zostanie środek transportu, opakowania zbiorcze, etykiety, temperatury przewożenia towaru.