Ciasto z migdałami jest bardzo proste w przygotowaniu. Na pewno nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Jest trochę ubogie, ale wszystko nadrabia wspaniałym smakiem. Można je udekorować jeszcze lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Na pewno będzie pyszne.
Składniki:
4 jajka
3 żółtka
14 dag cukru kryształu
skórka otarta z połowy cytryny
pół opakowania cukru waniliowego
12 dag mąki ( najlepiej krupczatki )
9 dag mąki kukurydzianej
12 dag masła lub margaryny PALMY
sól
płatki migdałów
Wykonanie:
Do metalowej miski wbić całe jajka, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz otartą skórkę z cytryny. Miskę stawiamy nad gotującą się wodą i ubijamy masę na parze do momentu, kiedy zgęstnieje i zrobi się puszysta. Później zestawić z ognia i ubijać aż masa ostygnie.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą oraz utarte na puszystą masę masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do wcześniej dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami migdałów podłużnej formy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza około 45-50 minut, aż będzie miało ładny, złoty kolor.