To pomysł na szybki i pyszny deser. Do jego realizacji najlepiej użyć świeżych malin i pomarańczy. Oczywiście dużo łatwiej kupić gotowy sok, ale warto przygotować go samodzielnie, by wydobyć z owoców to, co najcenniejsze. Do tego delikatny, kremowy w smaku serek mascarpone oraz biała czekolada i mamy powód do niezliczonych pochwał.
Składniki
150 ml śmietany 30%
20 dag serka mascarpone
5 dag startej białej czekolady
8 łyżek soku malinowego
8 podłużnych biszkoptów
2 łyżki soku pomarańczowego
5 łyżeczek cukru
łyżeczka cukru waniliowego
kakao do posypania
Wykonanie
Śmietanę ubijamy z białym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek i jeszcze chwilę ubijamy. Proszę uważać, żeby serek się nie zważył, co może nastąpić przy zbyt szybkich obrotach miksera.
Następnie zabieramy się za sok, w którym będziemy moczyć biszkopty. Najlepiej przygotować go ze świeżych owoców – malin i pomarańczy. Po połączeniu uzyskanych soków, moczymy każdy biszkopt i układamy na dnie małych miseczek lub pucharków. Do każdego naczynia na wcześniej ułożone biszkopty układamy delikatną masę i posypujemy tartą czekoladą oraz odrobiną kakao. Możemy również ozdobić malinami i kawałkami pomarańczy.
Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.
Zobacz także: