Smażone śliwki z migdałami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

To pomysł na mały, królewski deser. Suszone śliwki w cieście winnym, posypane cynamonem powodują, że każdy chętnie wyciąga widelczyk po więcej. A dodatkowo w środku czeka niespodzianka – zamiast pestki słodki migdał. Trzeba tylko uważać, żeby się nie przejeść.

Składniki

16 miękkich suszonych śliwek
16 migdałów
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
2 jajka
125 ml białego wina
2 łyżki oleju
15 dag mąki
szczypta soli
25 dag masła roślinnego

Wykonanie

Każdą śliwkę wypełniamy migdałem. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z białym winem i olejem. Porcjami wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, przekładamy do ciasta i mieszamy. Masło roślinne rozgrzewamy w dużym płaskim garnku. Wypełnione migdałami śliwki nadziewamy na widelec, zanurzamy w przygotowanym cieście, dokładnie w nim panierujemy.

 

Następnie śliwki przekładamy na gorący tłuszcz, smażymy 4-5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na papierowy ręcznik, osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem z cynamonem. Palce lizać.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28307 )
Array ( [docId] => 28307 )

Array ( [docId] => 28307 )