Deser ten przeznaczony jest dla prawdziwych koneserów słodkości. Jest on przepyszny, a prezentuje się niezwykle. Wystarczy chwila skupienia i możesz przygotować właśnie takie cudo. Kiedy przygotujesz ten deser, to na pewno będziesz zadowolony z siebie.
Składniki ( na małą formę ):
1 paczka podłużnych biszkoptów
4 żółtka
4 łyżki cukru kryształu
50 dag serka mascarpone
1 kieliszek likieru migdałowego Amaretto
1 szklanka mocnej kawy
3-4 łyżki kakao
Wykonanie:
Zaparzoną kawę, najlepiej rozpuszczalną, wlewamy do miseczki i łączymy razem z Amaretto. Następnie żółtka ucieramy z dodatkiem cukru kryształu na puszystą masę, później po łyżce dodajemy serek mascarpone. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty namoczone w kawie z Amaretto.
Następnie rozsmarowujemy część mascarpone i znowu przykrywamy namoczonymi biszkoptami. Na wierzch ciasta wykładamy resztę masy, dokładnie wyrównujemy i posypujemy kakao. Tak przygotowany deser Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby się dobrze schłodził.